sunnuntai 11. elokuuta 2013

Paistinkääntäjän paremmat patalaput

Loma päättyi kuukausi sitten ja työt kutsuivat jälleen. Gradu alkaa olla jo oikein hyvässä vaiheessa mutta sen kirjoittaminen iltaisin ja viikonloppuisin vie kyllä tehokkaasti ajan kaikelta muulta. Kuten vaikka kutomuksilta. Mutta tämä on vain väliaikaista, reilu kuukausi vielä ja sitten koittaa vapaus! Listaan jo mielessäni mitä kaikkea haluan gradun palautuksen jälkeen tehdä. Ja oi, mitä ideoita olenkaan jo keksinyt. Niiden kaikkien toteuttamisesta tulee varmasti hauskaa.

Ihan ilman käsitöitä en ole kuitenkaan ollut. Sain mieheltäni nimipäivälahjaksi aivan loistavan Patalappuja á la Carte-kirjan ja sen innoittamana tartuin pitkästä aikaa virkkuukoukkuun.

MalliPaistinkääntäjä, kirjasta Patalappuja á la Carte
Lanka: Gjestal, Raggegarn
Lankaa kului: 217 g
Koukku: 3

En ole virkannut vuosiin, joten päädyin yhteen kirjan helpommista malleista. Ja silti kohtasin odottamattomia haasteita. Ihan voisin vaikka kirjata itselleni muistiin, että piilosilmukka ja kiinteä silmukka ovat eri asioita. Jos työ ei tunnu edistyvän ja kerrokset näyttävät aivan mitättömän matalilta, on hyvä tarkistaa miten se kiinteä silmukka oikein tehtiinkään. Ja sitten purkaa ja aloittaa alusta. Toinen havainto. Virkkaaminen on kivaa ja vie helposti mukanaan. Kannattaa silti pitää taukoja, sillä muuten oikean käden etusormeen, siihen missä koukun litteä keskiosa on sormea vasten, saattaa muodostua vesikello. Sen jälkeen virkkaaminen ei todellakaan onnistu, joten muista kohtuus. Oikeasti.

En myöskään aluksi meinannut millään ymmärtää miten tällaisestä lieriöstä lopulta tulisi neliön mallinen, kaksinkertainen patalappu. Noudatin kuitenkin ohjetta ja kun saumojen ompelun aika tuli, se oli kuulkaas kuin taikaa. Siitä tuli juuri sellainen kuin pitikin.

Lankana käytin Lankamaailmasta joskus kaupantekijäisinä saatua Raggegarnia. Sitä oli juuri sopivasti tällaiseen kolmen settiin. Tuli yksi ruskeakirjava, yksi punakirjava ja yksi molempia lankoja yhdistelevä. Ovat hyvän kokoiset ja kaksinkertaisina sopivan paksut, joten sormet eivät todellakaan pala, vaikka minkälaista paistia kääntelisi. Loistoprojekti.

P.S. Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

13 kommenttia:

  1. Kauniit ja mielenkiintoiset patalaput! Täytyy uskoa, että kuvaamastasi välivaiheesta jatkamalla saa aikaan neliön mallisen patalapun. En ollut aiemmin kuullut tuollaisesta tavasta virkata neliötä. :)

    VastaaPoista
  2. Nätit patalaput, vaikka aikaisemmasta kuvasta ei uskoisikaan, että siitä tulee patalappu :)

    VastaaPoista
  3. todella hienot laput! Joo-o, nää on näitä käsityömysteerejä et miten työt onnistuu vaikka ne ei näytä yhtään lopputulokseltaan tekovaiheessa.

    VastaaPoista
  4. Oi, nyt taisit tartuttaa minuun ostokuumeen, tuo kirja on pakko saada:)

    VastaaPoista
  5. Hienot lappuset! :) Tuossa kirjassa on kyllä tosi hyviä patalappuohjeita.

    VastaaPoista
  6. Moni on kehunut tuota kirjaa. Pitäisi varmaan itsekin jossain vaiheessa tutustua siihen. Hienot paistinkääntäjät:)

    VastaaPoista
  7. Mukavan muhkean näköisiä :)

    VastaaPoista
  8. Laura: Tämä oli kiinnostava projekti. Kyllä minullakin oli aluksi epäuskoinen olo, kun kehotettiin virkkaamaan x määrä ketjusilmukoita ja yhdistää ne renkaaksi :D .

    Virpi: Jopa ensimmäisen sauman jälkeen epäilin onnistumista, tekele kun näytti päältä avoimelta penaalilta. Salaisuus on toisen sauman suunnassa ;) .

    Berenike: Eikös olekin! Eli tämä on kuin Baby Surprise Jacket (en ole sellaista tehnyt mutta se valmistuu ilmeisesti kanssa vähän taikatemppuna) mutta patalappuversiona.

    Zelda: Kirja on todella hyvä. Kaunis ulkoasu, kiinnostavia malleja ja hyvät ohjeet. Tykkään itse hurjasti!

    MariJ: On todellakin, haluan virkata niistä kaikki!

    Marjut: Paistinkääntäjät kiittävät :) .

    Emma: Tosi muhkut :) . Pysyvät sormet turvassa.

    VastaaPoista
  9. Komiat! :) Lankakin sopii noihin niin mainiosti.

    VastaaPoista
  10. Hienot patalaput!ensin katsoin että virkkaat myös koria,mutta sehän taittuikin patalapuksi :)

    VastaaPoista
  11. Onpa hauskat patalaput! Minullakin on tuo kirja, mutta en ole vielä mitään siitä tehnyt.

    VastaaPoista
  12. Tosi kivan ja muhkean näköiset patalaput! Ja Raggegarn näyttää sopivan tuohon kuin nenä päähän =)

    VastaaPoista
  13. Pitko: Niinpä! Arvaa olinko jo jossain vaiheessa hankkiutumassa näistä eroon, kun ajattelin ettei niistä koskaan tule tehtyä mitään, mitään kivaa ainakaan.

    Elina: Siitä olisi myös saanut pipon. Päälakikavennukset vain ja hyvä olisi tullut (vaikka aika karhea).

    Hepsi: Paistinkääntäjistä on hyvä aloittaa. Näihin on kätevä upottaa vaikka jämälankoja :) .

    Mianro: En olisi uskonut, että Raggegarnista saisi jotain näin nättiä ja toimivaa. Nenä päähän, tosiaankin!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.