sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Suklaavohvelit

Olen tunnetusti tarkka kutoja. Kaiken pitää olla just eikä melkein ja sukkien (sekä lapasten) täsmälleen samanlaiset. Tämän pikkutarkkuuden vuoksi etenkin liukuvärjätyt langat ovat minulle hankalia. Lanka voi olla vaikka kuinka ihanaa ja värit miten kauniita tahansa mutta silti kerä voi joutua virumaan lankalaatikossa vuosia. Ajatuskin värien säätämisestä siten, että kumpikin sukka alkaisi täsmälleen samasta kohdasta värijuoksua, on niin turhauttava, että yleensä valitsen suosiolla jonkin helpomman langan. Paitsi tällä kertaa.


Malli: Waffle Rib by Charlene Schurch, kirjasta Sensational Knitted Socks
Lanka: Schoppel-Wolle, Zauberball "Schokocreme"
Lankaa kului: 78 g
Puikot: 2,0


Suklainen Zauberball-kerä odotti puikoille pääsyä sellaiset viisi vuotta (käsittämätöntä!) ennen kuin rohkaistuin tarttumaan siihen. Sitten vain puolitin kerän (tai oikeastaan insinöörimieheni sen teki) kylmästi kahtia ja kudoin ensimmäisen sukan ensimmäisestä puolikkaasta ja toisen sukan toisesta. Enkä säätänyt värejä tippaakaan. Tuloksena on eriparisukat mutta kumma kyllä, minua ei haittaa. Ne näyttävät tarpeeksi paljon samasta kerästä tulleilta. Jos nyt olen ihan rehellinen, niin Zauberballin käyttöönottoa viivästytti myös lanka itse. Se kun ei ole kaikkein helpoimmin kudottavaa lajia. Lanka halkeaa puikolla säielevyksi, jonka kanssa saa olla tarkkana, jotta jokainen säie tulee varmasti poimittua mukaan. Alussa kutominen olikin tämän vuoksi hidasta mutta totuttelun jälkeen pystyin taas tikuttelemaan normaaliin tahtiin.


Malliksi valitsin helpon ribbineuleen. Vohvelipinta syntyi kutomalla aina joka neljäs kerros kokonaan nurjaa. Se piti mielenkiintoa yllä ja antoi sukille myös enemmän visuaalista ilmettä pelkän sileän neuleen tai perusribin sijaan. Olen nyt hurjan tyytyväinen näihin. Kivat olivat tehdä, hyvältä näyttävät ja varastolanka pääsi käyttöön, ja ehkä minäkin pystyn jatkossa olemaan vähemmän turhantarkka.


Meille muuten kun tulee kylään, voi joutua ihan yllättäen malliksi. Tällä kertaa Helmeilevä sai vetää sukat jalkaansa ja istahtaa keittön pöydälle minun räpsiessä kuvia. Kiitokset siitä. Kuvista tuli huippuhyvät!

23 kommenttia:

 1. Nams:) aivan herkullisen ihanat! Samaa koulutusta olen itselleni tässä opettanut pari viimeistä vuotta. Kaiken ei tarvitsisi olla aina niin just eikä melkein;) oppi vielä kesken.

  VastaaPoista
 2. Ihanat ja pisteet siitä, ettet säätänyt värejä, mulla on kans vähän samaa vikaa. Zauberball ei kuulu minunkaan suosikkeihini, ihmeen pörröistä ja kierteistä oli se kerä jonka neuloin.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat ja värit menevät tosi kauniisti. Mullakin Zauerballit ovat lojuneet varastossa ties kuinka kauan.

  VastaaPoista
 4. Siis aivan mainiot sukat, oikein herkullisen näköiset! Ja minusta tuossa "eriparisuudessa" on jotain hirmu viehättävää :)

  VastaaPoista
 5. Herkullisia suklaan, kahvin ja maidon värejä, nams! :)

  VastaaPoista
 6. Siellähän vallan revitellään!:D Minä tykkään kyllä noista, tuo väritys on huippuhyvä. Ihanat!

  VastaaPoista
 7. Siis 2 oikein, 2 nurin normaalisti mutta joka 4.krs kaikki nurin? Kauniit värit ja kaunis pintaneulos. Kuin kaakao, sumu, huurteiset puunoksat, halkopino.. Haluaisin tehdä itsekin tuota pintaneulosta:)

  VastaaPoista
 8. Zelda: Kesken se on täälläkin ;) . Mutta minusta tämä oli varsin hyvä aloitus!

  Moona: Kiitos!

  Altocumulus: Hyvä, että tämä eriparisuus sai kannatusta. Uskallan tehdä sitten toistekin ;) . Mutta eri langasta, sillä minunkin Zauberballini oli halkeilun lisäksi myös pörröistä, mur.

  Ellie: Ota puikoille vain. Siitä tulee aina loistavan voitonriemuinen olo, kun saa hyvin varastoituneen langan käytettyä :) .

  Annikainen: Hyvä hyvä, lisää kannatusta eriparisuudelle :) . Enkä olisi sukkia aloittaessani uskonut mutta kyllä nämä viehättävät omaakin silmääni (omiakin silmiäni?).

  Neulisti: Värit olivat ihan parhautta. Oli kiva aina odottaa mikä väri tulee seuraavaksi ja millaiseksi värimaailma muodostuu. Liukuvärjäyksen hyviä puolia se :) .

  Outi: Siis kyllä, täällä on revitelty, ehdottomasti. Eriparisukat! Voiko räväkämpää enää olla? :D :D

  Sari: Kyllä, noin juuri. Luonnehdit värejä niin kauniisti, että nyt katselen näitä sukkia itsekin arvostavimmin silmin.

  VastaaPoista
 9. Herkullista, kahvia ja suklaata namnam :) Kivat sukat, ehkä juuri erilaisuutensa vuoksi!

  VastaaPoista
 10. Mulla meinaa olla samaa vikaa, liukuvärjätyt langat marinoituvat pitkään mm. tuon takia. Eikä Zauberball kuulu minunkaan suosikkeihini neulottaessa tai valmiissa sukissakaan (omani nyppyyntyivät samantien ja ovat paikoin hiutuneet ohuiksi huolimatta suht tiiviistä neulepinnasta). Mutta sulla on hienosti eripariset sukat.

  VastaaPoista
 11. Sävykkäästi onnistuneet. Minullakin Zauberball odottelee - onnistuisikohan paremmin virkata jotain...

  VastaaPoista
 12. Nuo on just siinä eripariudessaan hirmuisen kauniit. :)

  VastaaPoista
 13. Marjut: Kiitos!

  Emma: Herkulliset perussukat siis, tykkään arviosta :) .

  ArualMaria: Suhtauduin kanssa hieman epäillen langan kestävyyteen ja siksi käytin 2,0 millin puikkoja. Jospa tiivis neulepinta pidentäisi sukkien käyttöikää?

  Pirle: Hmm, mitähän tästä voisi virkata. Jotain missä langan pörröisyys ei haittaisi, ehkäpä pehmoeläin? :)

  Tiina: Jee, lisää kannatusta eriparisuudelle! Jospa nyt vallan rohkaistuisin ottamaan tällä lailla rennosti jatkossakin :D .

  VastaaPoista
 14. Ihanat sukat! Minä itse olen tykästynyt noihin zauberball-lankoihin ja sukat ovat olleet yllättävän kestäviä, vaikka kyllä niillä hiihdelty on. Ensimmäisissä sukissa eriparisuus aluksi häiritsi ja toisista tuli yllättäen tismalleen samanlaiset, ilman säätöä!

  VastaaPoista
 15. Aijaij puhdasta suklaavohvelia! Todella ihanat sukat!

  VastaaPoista
 16. Homsantuu: Loistavaa, kiva tietää että langasta on myös kestäviä kokemuksia. Laatikoistani löytyy Zauberballia vielä tavallisena, crazyna sekä kuusisäikeisenä, joten saapa nähdä tuleeko niistä edelleen eriparisia vai identtisiä sukkia!

  Berenike: Varsinaiset herkut, eikö vain? Kummasti on tehnyt näiden valmistumisen jälkeen mieli vohveleita kermavaahdolla :D .

  VastaaPoista
 17. Niin, välillä tekee hyvää luopua periaatteista! Näyttävät todella hyvältä!

  VastaaPoista
 18. Purnauskis: Kiitos!

  Hillanen: Kovasti kiitoksia!

  Ingi: Ainakin turhista sellaisista. Tämä oli itse asiassa varsin vapauttava kokemus :) .

  VastaaPoista
 19. Hei! Tosi taidokkaita käsitöitä. Nämä sukat ovat hienot.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.